Hizmet olarak altyapı (IaaS) nedir ve nasıl çalışır?
Sanal platformlar günümüz dünyasında çok önemli bir role sahip. İşler dijital dönüşümle sanallaşırken, yazılım teknolojilerindeki gelişmeler bizleri fiziksel dünyanın sınırlarından kurtardı. Bulutun benimsenmesi, yazılım endüstrisinde büyük dalgalanmalar yaratarak teknoloji şirketlerinin büyümesini daha da kolaylaştırdı. Bunun bir sonucu olarak ortaya çıkan Hizmet Olarak Altyapı (IaaS), bulut tabanlı hizmetleri destekleyen çığır açan modellerden birisine dönüştü.
Hizmet olarak altyapı (IaaS) nedir?
Hizmet Olarak Altyapı, internet üzerinden kullanılabilen ve yönetilen bilgi işlem altyapılarıdır. IaaS, fiziksel bilgi işlem kaynaklarına duyulan ihtiyacın yerini alan çevrimiçi bir hizmettir.
IaaS, kuruluşlara ihtiyaçlarına göre temel bilgi işlem kaynakları sağlar. IaaS ile kurumlar gereksinimleri arttıkça bilgi işlem güçlerini ölçeklendirebilir ve kaynaklarını verimli şekilde kullanabilir. Kurumların uygulama geliştirme ihtiyaçlarını ölçeklendirmeleri ve BT altyapılarını müşterileriyle paylaşmaları için hızlı bir çözüm sunar.
IaaS nasıl çalışır?
IaaS sanallaştırma, ağ, depolama ve sunucular gibi kaynaklar ve hizmetler sunar. Bir kuruluşun ihtiyaç duyduğu ve bir bulut hizmeti sağlayıcısında mevcut olan kaynakları içerir. Kuruluşları uygun bulut sağlayıcılarına bağlar ve yalnızca ihtiyaç duydukları kaynaklar için ödeme yapmalarına olanak tanır.
IaaS, kurumsal ihtiyaçlar ile bulut üzerinden sağlanan hizmetler arasında bir köprü görevi görür. İş gereksinimlerinin uygun bir bulut platformuna eşlenmesine yardımcı olur ve sunulan hizmetlerin faturalandırılmasını yönetir.
IaaS, PaaS ve SaaS
IaaS, PaaS ve SaaS kısaltmaları, bir kurumun bulut hizmetlerinden faydalanma şeklini tanımlar. Hizmet olarak altyapının detaylarını incelemeden önce bu hizmet modellerine daha yakından bakalım:
IaaS (Hizmet Olarak Altyapı)
Hizmet olarak altyapı, kuruluşların şirket içi altyapı yerine bulut bilgi işlem modellerini kullanmalarına olanak tanır. Ölçeklenebilirdir ve kurumların donanım yatırımı yapmak yerine kullanımlarına göre ödeme yapmalarını sağlar.
PaaS (Hizmet Olarak Platform)
Hizmet olarak platform, kuruluşlara uygulamalar geliştirmek ve çalıştırmak için gereken donanım ve yazılım araçlarını sağlar. Erişilebilirdir ve aynı anda farklı uygulamalar geliştirmek için birden fazla kullanıcı tarafından kullanılabilir.
SaaS (Hizmet Olarak Yazılım)
Hizmet olarak yazılım, kullanıcıların yazılımlara internet üzerinden erişmesini mümkün kılar. Uygulamalara doğrudan bir web tarayıcısı üzerinden erişmelerine olanak tanır, zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.
IaaS ne işe yarar?
IaaS, birçok farklı iş senaryosunda kullanılır. Her ölçekten işletme için bulut bilişim hizmetleri konusunda destek sunar. IaaS’ın günümüzde iş dünyasında kullanıldığı başlıca alanlar ise aşağıdakiler gibidir:
Yazılım geliştirme ve test etme
IaaS, yazılım geliştirme ve test sürecini hızlandırır. Geliştirme ortamları IaaS ile kolayca kurulabilir ve yeniden kullanılabilir, böylece geliştiricilerin daha fazla iş uygulamasını hızla kullanıma sunmasına olanak tanır.
Yedekleme
Veri yedekleme ve kurtarma, IaaS platformunun başlıca kullanım durumlarındandır. İş verileriniz için esnek bir depolama platformu sağlar ve onu beklenmedik veri kayıplarına karşı korur.
Yüksek performanslı bilgi işlem
Yüksek Performanslı Bilgi İşlem (HPC), süper bilgisayarların veya bilgisayar kümelerinin işlem gücü için kullanılan bir terimdir. IaaS, bu karmaşık sorunların üzerinde çalışılması için ölçeklenebilir bir platform sağlar.
Web uygulamaları
IaaS, her türlü web uygulamasını destekleyecek altyapıyı sağlar ve ayrıca bunların daha hızlı sunulmasını kolaylaştırır. Kurumlar uygulama altyapılarını pazar taleplerine göre ölçeklendirme seçeneğine sahiptir.
Büyük veri uygulamaları
IaaS modeli büyük veri işleyen şirketler için nominal bir maliyetle sağlam bir büyük veri işleme ortamı sağlar.
IaaS işinize ne avantajlar sağlar?
Hizmet olarak altyapı pazarının 2027 yılında 200 milyar dolar hacme ulaşması bekleniyor. İş dünyasının bu modeli benimsemesinin arkasında sunduğu büyük avantajlar yatıyor.
Maliyet etkinliği
IaaS kuruluşlara yalnızca kullandıkları hizmetler için ödeme yapmalarına olanak tanıyan bir kullandıkça öde modeli sunar. Statik kaynaklara yapılan harcamaları azaltır ve hiç veya çok az donanım maliyetiyle bilgi işlem hızını artırır. Bu fiyatlandırma sistemi, kurumların atıl hizmet modellerine yaptıkları harcamaları azaltmasını sağlar.
Ölçeklenebilirlik
IaaS kullanan kurumlar donanım, yazılım veya ağ ekipmanlarını yenileme konusunda yatırım ya da planlama yapmak zorunda kalmaz. Hizmetler gelecekteki talebi desteklemek için işlevsellik ve depolama açısından isteğe bağlı ölçeklenebilirlik sağlar.
Erişilebilirlik
IaaS nerede olurlarsa olsun çalışanlara, iş verilerine erişim sağlayarak sanal ofis ve hibrit çalışma modellerini destekler. Artan erişilebilirlik, uzaktan çalışma senaryoları nedeniyle işin kesintiye uğramasını önleyerek süreklilik sağlar.
Felaket kurtarma
Doğal veya insan kaynaklı felaketler on-premise fiziksel sunucular ve veri merkezleri için bir tehlikeyken, altyapıyı uzakta barındıran IaaS bu senaryolarda bile kurumun iş sürekliliğini güvence altına alır.