VMware Data Services Manager (DSM) Deploy Database, VMware Tanzu platformunda yer alan VMware Data Services Manager‘ın bir özelliğidir. Bu özellik, DSM üzerinde veritabanı dağıtımını yönetmeyi kolaylaştırır.
DSM Deploy Database, veritabanı hizmetlerinin otomatik olarak dağıtılmasını ve yönetilmesini sağlar. Bu özellik, veritabanı sunucusunu kolayca oluşturmanıza ve yapılandırmanıza olanak tanır.
DSM, aşağıdaki veritabanı sağlayacılarını desteklemektedir.
*MySQL
*postgresql
*SQL Server (yalnızca Linux sanal makinelerinde)
VMware Data Services Manager sayfasına giriş yapıyoruz.
Resim-1
Açılan dashboard sayfasından Database > Create DB diyerek veritabanımızı oluştuyoruz. Örneğin database engine bölümünden ben PostgreSQL seçiyorum. Database versiyondan son sürümü seçiyorum, daha sonra bir database ismi veriyorum. Username ve passsword’ü oluşturduktan sonra next diyerek ikinci adıma geçiyoruz. Burada 5432 portun açık olması gerektiğini unutmayınız.
Resim-2
İkinci adımda ise kaynak planlamamız mevcuttur, burada vCpu,memory ve disk size ayarlanır. Next diyerek üçüncü adıma geçiyoruz.
Resim-3
Burada ise, yönetim yapılandırması yapılmaktadır.
Resim-4
Dördüncü adımda alert konfigürasyonu yapabilirsiniz. Burada alert tanımları yaptıktan sonra tanımlayacağınız mail adresine mail gönderimini sağlayabilirsiniz.
Resim-5
Beşinci son yapılandırma adımında ise TLS konfigürasyonu yapacağımız bölümdür.
DSM, veritabanı sunucusu ile yapılan iletişimin güvenliğini sağlamak için Transport Layer Security (TLS) protokolünü destekler. TLS, verilerin şifrelenmesi ve güvenli bir şekilde iletilmesini sağlar.
DSM’nin TLS konfigürasyonu, aşağıdaki adımları içerebilir:
Sertifikaların Yönetimi: DSM üzerindeki TLS konfigürasyonu için güvenlik sertifikalarının yönetilmesi gerekir. Bu, geçerli sertifikaların sağlanması, sertifika taleplerinin oluşturulması ve güncellenmesi gibi işlemleri içerir.
Sertifika Kurulumu: DSM’ye bir güvenlik sertifikası kurulumu gerçekleştirilir. Bu, genellikle bir sertifika yetkilisi (CA) tarafından sağlanan bir sertifikayı DSM’ye yüklemeyi içerir.
TLS Protokolünün ve Şifreleme Algoritmalarının Yapılandırılması: DSM üzerinde kullanılacak olan TLS protokolünün (örneğin, TLS 1.2) ve şifreleme algoritmalarının yapılandırılması gereklidir. Bu, güvenlik politikalarına uygun olarak şifreleme algoritma seçimini ve yapılandırmasını içerir.
Resim-6
Summary konfigürasyonu tamamladığımız database’mizin özeti bulunmaktadır.
Resim-7
Database oluşturmuş oluyoruz.
Resim-8
Database içine girdiğimizde, monitöring, operastions, backup,alert tüm konfigürasyonları’da buradan yapılandırabilirsiniz. İstersek birden fazla oluşturduğumuz database var ise, sağ üst menüden actions > delete tıklayıp silebiliriz.
Resim-9