HyperConverged terimi, bir şeyi birleştirmek anlamına gelen “Converge” den alınmıştır. Hyperconverged Infrastructure’da (HCI), birden fazla sunucu düğümünü alıp ortak bir yazılım tabanlı depolama çözümü kullanarak, farklı sunuculara kurulan yerel sabit sürücüleri bir storage havuzu olarak sanal olarak birleştiriyoruz ve sonuç olarak, özel bir storage ihtiyacını ortadan kaldırıyoruz.
Basit bir dille, Hyperconverged Infrastructure (HCI), küme içerisindeki x86 işlemci tabanlı sunucuların özel bir yazılım kullanarak kümülatif olarak üzerine kurulu uygulamaların depolama ihtiyaçlarını karşılayan sanal bir Depolama Alan Ağı oluşturduğu BT altyapısıdır . Bu kümenin tepesine. Örneğin, 3 sunucumuz varsa ve sunucuların her biri iki adet 1 TB sabit diskle donatılmışsa, üç sunucunun tümünü bir kümeye koyarak ve bu sihirli yazılımın (VMware VSAN gibi) yardımıyla sanal bir Her sunucudan 2 TB alarak toplam 6 TB kapasiteye sahip depolama dizisi elde etmiş olursunuz.
Ayrıca gelecekte, storage tarafını 6 TB’den 8 TB’ye çıkarmamız gerekirse, aynı konfigürasyona sahip bir sunucu daha eklememiz gerekir ve bu böyle devam eder. HCI dünyasında bu tek sunucuya ” node” denir . Bir node ekleyerek, genellikle aynı anda mevcut altyapıya Hesaplama, Ağ ve Depolama kaynakları ekleriz. Bu kolay ölçeklenebilirlik özelliği, onu endüstri için daha çekici hale getirir.
Resim 1
HyperConverged Altyapının Avantajları:
Düşük Toplam Sahip Olma Maliyeti (TCO): HCI, rekabetçi bir fiyatla ve çok az bakım masrafıyla kolayca elde edilebilen standart x86 BT donanımını kullandığından, HCI kuruluşlarını kullanarak pahalı Depolama Dizisi donanımının maliyetini düşürür. Ayrıca, çok az sayıda sunucuyla başlatılabilir ve isteğe bağlı olarak ölçeklendirilebilir.
Ölçeklenebilirlik: Bir HyperConverged Altyapıyı ölçeklendirmek için, talep üzerine mevcut altyapıya çok kolay ve hızlı bir şekilde bir düğüm (sunucu donanımı) eklenebilir (veya buradan çıkarılabilir). Ayrıca bir düğüm eklemek tüm kaynakları (CPU, Bellek, Ağ ve Depolama) aynı anda ekleyecektir.
Çeviklik: Tüm altyapı tek bir yazılım kontrolü altında çalıştığı için uygulamalar ve iş yükleri kolay ve hızlı bir şekilde taşınabilir veya değiştirilebilir.
Yüksek Kullanılabilirlik: Hiper birleştirilmiş Altyapı, aynı kümede çalışan sanal makinedeki yazılım tarafından kontrol edilir, bir VM’yi barındıran bir sunucu arızalanırsa, VMware HA gibi özellikler, başka bir sunucuda o VM’yi yeniden başlatır ve bu VM’lerin kullanılabilirliğini sağlar.
Veri Koruma: HCI’da veriler, kümedeki farklı sunucuların farklı sabit sürücülerinde çoğaltılır (yansıtılır ve şeritlenir). Replikasyon seviyesi, müşteri ihtiyacına göre 2, 3 veya daha fazla kez ayarlanabilir. Disk veya sunucu arızası durumunda, veriler başka bir yerde korunur ve yedek parça eklendikten sonra kolayca kurtarılabilir. Ayrıca, tüm kümenin verileri başka bir Olağanüstü Durum Kurtarma sitesine kopyalanabilir. VMware vSAN, bir vSAN Datastore’da bulunan VM verilerini DR sitesi üzerinden kopyalamak için vSphere Replication (VR) kullanır.
Veri Verimliliği: Mimarisi nedeniyle, HCI birkaç ağ ve depolama ek yükünü azaltır ve biraz daha yüksek kapasite ve daha iyi IOPS sağlar. Ayrıca VM’ler, yalnızca ihtiyaç duyulan gerçek depolama kapasitesini tüketmeleri için Thin Provisioning kullanılarak da dağıtılabilir.
Operasyonel Basitlik: HCI’nin yönetimi, diğer sanallaştırma operasyonlarını yönetmek için kullanılan aynı kullanıcı arayüzünü kullanarak tüm operasyon aktivitelerini yönetmeye izin verdiği için çok kolaydır.