Dell Technologies, Dell EMC‘nin yeni yönetim çözümü olan iDRAC9 en son sürümünü duyurdu. Tümleşik Dell Uzaktan Erişim Denetleyicisi (iDRAC), sunucu yöneticilerinin PowerEdge sunucularını hem yerel hem de uzaktan dağıtmalarına, izlemelerine, güncellemelerine ve yönetmelerine olanak tanıyacak şekilde daha üretken hale getirmek için tasarlanmıştır. En son ürün yazılımı sürümünde, Dell EMC birçok yeni özelliğin yanı sıra yeni bir lisans katmanı olan Datacenter Lisansını tanıtmış oldu. Datacenter lisansı, BT yöneticilerinin veri merkezini daha iyi anlamasına ve yönetmesine yardımcı olmak için sunucu veri akışı ve gelişmiş termal kontroller gibi çeşitli benzersiz özellikler sunmaktadır.

Resim-1

iDRAC lisansları, müşterinin ihtiyacına yönelik doğru yetenek setini sunmak için tasarlanmıştır. Bu sürümdeki yenilikler, iDRAC Veri Merkezi Lisansı’dır.

iDRAC Basic – iDRAC web GUI ile temel enstrümantasyon.
iDRAC Express – Genişletilmiş uzaktan yönetim ve sunucu yaşam döngüsü özellikleri.
iDRAC Enterprise – Gelişmiş, kurumsal sınıf yönetim yeteneklerine sahip uzak bağlantı özellikleri.
iDRAC Datacenter – Sunucu ayrıntılarına ilişkin gelişmiş uzaktan kavrayış, üst düzey sunucu seçeneklerine ve parçalı güç ve termal yönetime odaklanmıştır.

iDRAC Datacenter ve Enterprise lisansları tarafından desteklenen tüm özelliklerin ve geliştirmelerin listesi bulunmaktadır.  Enterprise lisansına dahil olan özellikler, tüm özellikleri kapsayan yeni Datacenter one için de dahil edilmiştir. Ve iDRAC9 Enterprise, bazı geliştirmelerle hala eskisi gibi sunulmaktadır.

İDRAC web kullanıcı arayüzü, geçmişte incelediğimiz diğer yönetim sistemleri arasında öne çıkan araçlardan biridir. Bu GUI, menülerde ve alt menülerde gezinirken fark edilebilecek birçok seçenekle yüklü kapsamlı bir yönetim aracıdır.

Resim-2

Telemetri Akışı

Analytics, son yıllarda yükselen bir özelliktir. Modern veri merkezlerindeki ihtiyacı, artık günlük yönetim görevlerini basitleştirmek, sistem performansını izlemek ve tahmin etmek ve üretkenliği artırmak isteyen yöneticiler ve şirketler için bir seçenek değildir. Telemetri ile veri merkezleri, analiz ve izleme için uzak sistemlerden ölçüm ve veri toplayabilir. Bir şirketin ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak, veri merkezinde yayılan veri miktarı çok büyük olabilir; Burada, eyleme geçirilebilir iç görülerle BT işlemlerini hızla optimize etmeye yardımcı olduğu için telemetri ve analitiğin daha da anlamlı olmasını sağlamaktadırlar.

Resim 3

iDRAC telemetri akışı, sunuculardan, depolamadan, ağdan, işletim sisteminden ve iş yüklerinden analitik için donanım ölçümlerini ve durumu toplamaktadır. Rsyslog veya Redfish SSE aracılığıyla veri akışı için 20’den fazla yeni ölçüm raporu vardır. Mevcut bu yeni telemetri verileri, seri veri günlüğü, GPU envanteri ve izleme, gelişmiş CPU ölçümleri, optik ağ ara yüzleri ve daha fazlasını içermektedir. Telemetri ayrıca öngörülebilir analizlerle kesinti süresini azaltır ve güvenliği ve uyumluluğu artırmaktadır.

Sonuç olarak, yeni iDRAC Telemetri akış özelliği, sunucu verilerinin yüksek performanslı akışını sağlamaktadır.

Summary bölümünde, Sistem bilgisi , modeli ve idrac bilgilerin lisans ve mac adres bilgileri bulunmaktadır.

Resim-4

Batteries, bağlı bulunduğu pilleri buradan ulaşabilirsiniz.

Resim-5

Cooling bölümünde ise, hem soğuk hem de sıcaklık durumunu gösteren bir tablo karşımıza çıkmaktadır. Soğutma fanlarının çalıştığını buradan görebilirsiniz.

Resim-6

Sunucu üzerindeki Cpu’ların marka,sürümü,hızını görebilirsiniz.

 

Resim-7

Front panel, cihazın ön panel bölümünde cihazın tüm bilgilerini göstermektedir. Panel üzerinde bir hata var ise , cihazın idrac ekranına bağlanıp görebiliriz.

Resim-8

Intrusion, fiziksel sunucu içindeki donanım ürünlerine herhangi bir müdahaleyi devre dışı bırakabilirsiniz.

Resim-9

Memory, mevcut sunucuda var olan memory sayısını, kaç adet boş kaç adet dolu slot yuvasını görebilirsiniz.

Resim-10

Network Devices, fiziksel sunucuya bağlı olan nic,hba kartların yuvasını modelini, up-down durumunu buradan görebilirsiniz.

Resim-11

Power, sunucunun arkasında ki power supply durumunu, gücünü görebilirsiniz.

Resim-12

Voltages, sunucu üzerindeki tüm donanım ürünlerinin voltaj durumlarını buradan görebilirsiniz.

Resim-13

iDRAC Settings’te , idrac ayrıntılarını, mac adresini ve idrac ip’sini buradan da değiştirebilirsiniz.

Resim-14

Storage bölümünde, summary’de mevcut durumu görebilir, controllers’ta raid kartının versiyon ve durumunu, physical disks’te sunucu üzerinde var olan disklerin durumunu, virtual disks bölümünde raid yerleşim modelini (Örn.Raid 0-1-5) görebilirsiniz.

Resim-15

Configuration bölümünde ,  güç yönetimini,konsol,lisans,sistem ayarlarını ve bios ayarlarını yapabilirsiniz. Sistem ayarları sekmesinden Alarm ayarlarını yapılandırabilirsiniz.

Resim-16

Bu yazıda Dell R740 sunucusunu ve Integrated Dell Remote Access Controller (İDRAC) 9 yazılımına kısaca göz atmaya çalıştık. Umarım faydalı olmuştur.